Suitza

seafoodKozinatzerakoan, otarrainak ur irakinetan bizirik sartzea debekatu dute

Otarrainak prestatzeko ohikoa da: animaliak bizirik direla, ur irakinetan sartzen dira. Bada, Suitzako jatetxeek ezin izango dute egin, martxoaren 1etik aurrera. Halaxe erabaki du Suitzako Gobernuak, animaliak babesteko legeria berraztertu ostean. Hemendik aurrera, otarrain eta krustazeoak hil aurretik, zorabiatu egin beharko dituzte. Horretarako, bi metodo baliatu ahal izango dituzte: deskarga elektrikoak edo garunaren “suntsitze mekanikoa”. Animalien eskubideen aldeko elkarteen eta zenbait zientzialarien argudioei jarraiki onartu dute lege berria, krustazeoek jasaten duten mina saihesteko. Gainera, legea indarrean sartzen denean, bizirik dauden krustazeoak garraiatzeko modua ere aldatu egin beharko dute: ezin izango dira ur hotzetan edo izotz gainean garraiatu. Legeak dioenez, “itsas espezieak beren berezko ingurunean eduki behar dira”. Legeak ez die soilik krustazeoei eragingo; izan ere, bestelako neurriak ere hartu dituzte animalien eskubideak urratzen dituzten hainbat jardun desagerrarazteko, esaterako: animaliakumeen haztegiak edota zaunka egiteagatik txakurrak zigortzen dituzten gailu automatikoak.